Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αναζήτηση
Filters
  • Δωρεάν αποστολή στην Ελλάδα πάνω από 30€! free-shipping-icon
  • Αποστολή εντός 24 ωρών! shipping-icon
  • Αποστολή σε όλο τον κόσμο! world-wide-shipping-icon

Τα Μυστικά της Καλής Υγείας

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Παραδοσιακά κάποιος είχε καλή υγεία εάν δεν είχε πληγεί από μια σοβαρή ασθένεια και δεν υπέφερε από πόνους ή άλλες ενοχλήσεις. Σήμερα στον ορισμό της καλής υγείας συμπεριλαμβάνεται η μακροζωία και η ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) “υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”.

 

Πως πετυχαίνουμε όμως τη μακροζωία η οποία είναι ένας βασικός δείκτης της καλής υγείας; Οι επιστημονικές έρευνες διίστανται στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η μακροζωία οφείλεται κατά 80% περίπου σε γενετικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μία σουηδική μελέτη όμως σε πανομοιότυπους δίδυμους, μόνο το 20-30% της μακροζωίας είναι γενετικά καθορισμένο. Ο τρόπος ζωής φαίνεται να είναι πιο κυρίαρχος παράγοντας.
Μετά την αποκωδικοποίηση και χαρτογράφηση του DNA το 2003 δόθηκε η απάντηση σε αυτή τη διάσταση απόψεων. Πράγματι υπάρχουν πολλά γονίδια που επηρεάζουν την υγεία μας άρα και τη μακροζωία μας. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα γονίδια είναι ανενεργά και ενεργοποιούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Είναι λοιπόν σαφές ότι τόσο οι γενετικοί παράγοντες όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή ο τρόπος ζωής μας, καθορίζουν την υγεία μας και τη μακροζωία μας.

 

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, είναι καλό όμως να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε ώστε να πετύχουμε καλή υγεία και μακροζωία. Μεταξύ αυτών που εύκολα μπορούμε να κάνουμε είναι: σωστή διατροφή, καλός ύπνος, ανάπτυξη δραστηριοτήτων και χόμπι, περπάτημα, εγρήγορση του μυαλού (κυρίως με διάβασμα), ενασχόληση με αυτό που αγαπάμε (κυρίως στην επιλογή της εργασίας μας), κ.ά. Μεταξύ αυτών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι: το κάπνισμα, η αλκοόλη, η τοξικότητα (που μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους ή καταστάσεις), κ.ά.

 

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία. Το βότανο αστράγαλος, βασικό συστατικό του προϊόντος “defence”, γνωστό από την αρχαιότητα, ενεργοποιεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο αστράγαλος παίζει ρόλο και στη μακροζωία προλαμβάνοντας τη βράχυνση των τελομερών έτσι ώστε να διατηρείται το DNA σε καλή κατάσταση. Τα τελομερή είναι τα άκρα τεμάχια του DNA τα οποία με τη γήρανση γίνονται προοδευτικά βραχύτερα και αυτό σχετίζεται με τις βλάβες λόγω ηλικίας.