Ιστολόγιο

Τα ζεστά ροφήματα περιορίζουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια των ιώσεων

Τα ζεστά ροφήματα περιορίζουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια των ιώσεων

Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο, τη ρινική συμφόρηση, τον βήχα και βοηθούν στην απόχρεμψη, ενυδάτωση και τόνωση του οργανισμού.

 

Κάθε χειμώνα έχουμε έξαρση των ιώσεων, εφέτος ιδιαίτερα με την πανδημία του κορωνοϊού, και ταλαιπωρούμαστε για ημέρες από συνάχι, βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και στην περίπτωση της γρίπης και της COVID-19, από πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις και, πιθανόν, από βακτηριακές επιμολύνσεις.

Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα κατά των ιώσεων. Η ίωση θα κάνει έτσι κι αλλιώς «τον κύκλο της». Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων και τη διάρκειά τους.

Η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων είναι σημαντική όχι μόνο γιατί ταλαιπωρούμαστε λιγότερο αλλά και γιατί ο οργανισμός μας καταπονείται λιγότερο και κατά συνέπεια έχει περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για την παραγωγή αντισωμάτων, μία ενεργοβόρο διεργασία, για την καταπολέμηση των ιών.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και συστάσεις επιστημονικών ενώσεων τα ζεστά ροφήματα, και ιδιαίτερα το τσάι, μας ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των ιώσεων και περιορίζουν τη διάρκειά τους.

 

 

  Τα ζεστά ροφήματα έχουν τις εξής ευεργετικές δράσεις κατά τη διάρκεια των ιώσεων:

- Καταπραΰνουν τον πονόλαιμο
- Ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση
- Βοηθούν στην απόχρεμψη
- Μαλακώνουν και μειώνουν τον βήχα
- Ενυδατώνουν
- Τονώνουν τον οργανισμό.

Καταπραϋντική δράση στον λαιμό. Τα ζεστά ροφήματα, και ιδιαίτερα το τσάι, κατά την κατάποση κάνουν τη βλέννα που έχει συσσωρευτεί στον λαιμό πιο λεπτή και πιο χαλαρή, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, και έτσι μπορεί να αποκολληθεί και να προχωρήσει στο πεπτικό σύστημα προσφέροντας μας ανακούφιση. Παράλληλα, με την υψηλή θερμοκρασία, διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Περισσότερο αίμα σημαίνει περισσότερο οξυγόνο, περισσότερα αντισώματα και περισσότερα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος αποθεραπείας αυτής της περιοχής.

Ρινική αποσυμφόρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βλέννα στη μύτη μας. Αυτή τη φορά με τους ατμούς του τσαγιού οι οποίοι κατά την κατάποση ανέρχονται στη μύτη και με την υψηλή τους θερμοκρασία κάνουν τη βλέννα που έχει συσσωρευθεί πιο λεπτόρρευστη έτσι ώστε με ένα φύσημα να απομακρυνθεί τελείως. Υπάρχει και εδώ η ευεργετική δράση της υψηλής θερμοκρασίας.

Απόχρεμψη. Όπως και στη μύτη, ο ατμός, ειδικά του τσαγιού, που εισέρχεται υποχρεωτικά στους πνεύμονες κατά την κατάποση, ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους. Η αύξηση της θερμοκρασίας στους πνεύμονες αυξάνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια την απόχρεμψη.

Μαλάκωμα του βήχα. Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που έχει σκοπό να καθαρίσει τους αεραγωγούς απομακρύνοντας μηχανικά ό,τι τους φράζει Με την απομάκρυνση της βλέννας από τον λαιμό και τη μύτη και την απόχρεμψη που προκαλεί ένα ζεστό τσάι, οι αεραγωγοί απελευθερώνονται και έτσι μαλακώνει και μειώνεται ο βήχας.

Ενυδάτωση. Κατά τη διάρκεια μίας ίωσης ο οργανισμός μας αφυδατώνεται εξαιτίας της αύξησης του μεταβολισμού που συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματός μας. Με την αύξηση του μεταβολισμού αποβάλουμε περισσότερα υγρά και, επίσης, αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής μας με συνέπεια να αποβάλουμε περισσότερους υδρατμούς. Τα ζεστά ροφήματα εκτός των προαναφερθέντων ευεργετικών δράσεων μας προσφέρουν και ενυδάτωση. Δεν πρέπει όμως να πίνουμε ροφήματα που έχουν καφεΐνη όπως καφέ, σοκολάτα ή τσάγια που περιέχουν καφεΐνη γιατί η τελευταία προκαλεί αφυδάτωση. Η καλύτερη ενυδάτωση εκτός της ενδυνάμωσης όλων των λειτουργιών του οργανισμού, βοηθάει και στην ρευστοποίηση της βλέννας οπότε απομακρύνεται ευκολότερα.

Τόνωση του οργανισμού. Τα τσάγια και ροφήματα από άλλα βότανα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η μείωση των ελευθέρων ριζών έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Από όλα τα ροφήματα τα τσάγια έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων των ιώσεων κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Μεταξύ των πολλών ειδών τσαγιών το ελληνικό τσάι του βουνού έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για δύο λόγους επιστημονικά τεκμηριωμένους σήμερα: (α) έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και (β) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, δεν περιέχει καφεΐνη.

 

Αφήστε το σχόλιό σας