Ιστολόγιο

Ροφήματα με Ελληνικά Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Βότανα , η Καλύτερη Φυσική Ασπίδα κατά των Ιώσεων

Ροφήματα με Ελληνικά Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Βότανα , η Καλύτερη Φυσική Ασπίδα κατά των Ιώσεων

Η πλούσια ελληνική φύση εκτός της γευστικής και θρεπτικής τροφής μας παρέχει και τα όπλα για την αποτελεσματικότερη φυσική άμυνα κατά των ιώσεων. Οι ιδιότητες των φαρμακευτικών βοτάνων που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης έχουν σήμερα αποδειχθεί επιστημονικά.

Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης και αργότερα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, οι τρεις πατέρες της σύγχρονης ιατρικής, εστίασαν τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική δράση των βοτάνων. Σήμερα έρχονται δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες από τη σύγχρονη ιατρική και τη φαρμακολογία να επιβεβαιώσουν τις δράσεις αυτών των βοτάνων.

Εκτός των επιστημονικών ερευνών, επιδημιολογικές μελέτες σε ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις και διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης.

Τα σημαντικότερα από τα βότανα αυτά, με αποδεδειγμένη επιστημονικά σήμερα πρόληψη και άμυνα κατά των ιώσεων, είναι το γνωστό μας τσάι του βουνού και ο Αστράγαλος, ένα βότανο γνωστό στην αρχαιότητα αλλά όχι τόσο γνωστό σήμερα, αλλά με θαυμαστές ιδιότητες.

 

Οι σημαντικότερες φαρμακολογικές δράσεις του τσαγιού του βουνού είναι:

Αντιμικροβιακή δράση. Η σημαντική δράση κατά των βακτηρίων και των ιών οφείλεται κυρίως στα αιθέρια έλαια του φυτού που περιέχουν μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες. Από τα φυτά που μελετήθηκαν πιο δραστικά ήταν αυτά με αιθέρια έλαια πλούσια σε απιπένιο και καρβακρόλη.

Αντιφλεγμονώδης δράση. Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στην αντιφλεγμονώδη δράση του τσαγιού του βουνού. Αυτή οφείλεται κυρίως στις ομάδες των φλαβονοειδών, των τερπενίων και των λιπιδίων. Κατά των φλεγμονών δρουν και οι φυτοστερόλες, οι α- και β-αμιρίνες και τα διτερπένια.

Αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στην ύπαρξη πολυφαινολικών ενώσεων οι οποίες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες.

Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης το τσάι του βουνού συνεισφέρει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενίσχυση αυτή μεγεθύνεται και από την αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του.

 

Η κύρια φαρμακολογική ιδιότητα του Αστράγαλου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοδιεγερτικό αποτέλεσμα του εκχυλίσματος ρίζας του Αστράγαλου οφείλεται στα κλάσματα πολυσακαχριτών που περιέχει (Πολυσακχαρίτες του Αστράγαλου – ΠΣΑ). Οι ΠΣΑ ενεργοποιούν τα λευκοκύτταρα (Β-λευκοκύτταρα) και τα μακροφάγα κύτταρα μέσω της αύξησης των διαβιβαστών κυτταροκίνησης (πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους με σημαντικό ρόλο στη μεταφορά μηνυμάτων στα κύτταρα). 

Οι διαβιβαστές κυτταροκίνησης ενεργοποιούν επίσης την παραγωγή ιντερφερόνης (alpha- και gamma-ιντερφερόνη).

Το ΙΝΤΕΑ defence συνδυάζει και τα δύο αυτά βότανα και μάλιστα στην πιο αποτελεσματική μορφή τους. Η ποικιλία τσαγιού του βουνού είναι το Τσάι του Βουνού Ολύμπου το οποίο έχει τη μεγαλύτερη δραστικότητα από όλες τις ποικιλίες. Ο Αστράγαλος προστίθεται σε μορφή εκχυλίσματος για μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του. Το ΙΝΤΕΑ defence διατίθεται σε δύο μορφές: σε κάψουλες για μηχανές Nespresso, για ταχύτητα και ευκολία ετοιμασίας, και σε πυραμίδες για μεγαλύτερη επιφάνεια εκχύλισης.

Μια επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο είναι δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται εντός 3 - 4 εβδομάδων αλλά συνιστάται η συνέχιση κατανάλωσής του για τη διατήρηση αποτελεσματικής άμυνας του οργανισμού στις ιώσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας